bestel nu Seksuele diversiteit in de sport

Seksuele diversiteit in de sport

Seksuele diversiteit in de sport

Seksuele diversiteit in de sport: sportdeelname en acceptatie

Homoseksualiteit als zodanig is aardig geaccepteerd binnen de Nederlandse samenleving en er zijn verschillende homoseksuele en lesbische ‘rolmodellen’. Ook binnen de topsport. In het professionele mannenvoetbal en in nationale mannenteams kwam echter nog geen homo ‘uit de kast’. Zijn ze er niet of durven ze niet voor hun seksuele voorkeur uit te komen? Hoe is dat in de breedtesport?

In opdracht van de Alliantie Gelijkspelen / Stichting Homosport Nederland verrichtte het Mulier Instituut uitgebreid onderzoek naar seksuele diversiteit binnen de breedtesport. Enerzijds naar de samenhang tussen seksuele voorkeur en sportdeelname: sporten hetero’s en homo’s evenveel; beoefenen ze verschillende sporten en hoe zit het met biseksuele mannen en vrouwen? Anderzijds werd onderzocht in hoeverre homoseksualiteit geaccepteerd is in de (verenigings)sport, door homo-/biseksuele, heteroseksuele sporters en verenigingsbestuurders hierover te ondervragen. Tevens werd een specifieke studie uitgevoerd naar homonegativiteit binnen mannensportteams door middel van logboekverslagen: in welke mate en welke contexten worden homogerelateerde grappen en opmerkingen gemaakt?

Dé sport is zeker niet onveilig voor homo-/biseksuele mannen en vrouwen, maar evenmin voelen ze zich overal even welkom en veilig, zo laten de resultaten zien. Vooral in (jonge) mannensportteams is nog vaak weinig ruimte voor ‘anders zijn’ en kenmerkt het klimaat zich regelmatig door homonegativiteit en gendernormativiteit. De auteurs concluderen dan ook dat de resultaten voortdurende beleidsaandacht voor homoacceptatie binnen de georganiseerde sport rechtvaardigen.

Prijs:

€ 15,90 incl. btw / € 15,00 excl. btw

Genoemde prijzen zijn exclusief
verzend- en administratiekosten.

ISBN:

978-90-5472-178-9

Omvang:

97 pagina’s

 

Bestel nu

Ik bestel een exemplaar van Seksuele diversiteit in de sport voor € 15,90 (incl. btw)

Vakpublicaties

Bijeenkomsten

Boeken

Boeken in Mulier Fonds

Boeken in Professioneel Sportmanagement

Bel Arko Sports Media

PUBLICATIES